We zitten dus in een hittegolf, maar alsjeblieft ‘laat die airco uit’! Ik zag deze oproep vandaag alweer langskomen. Een variant op vele andere. Lichten uit, straks in de winter de verwarming op 19 graden, minder douchen etc. etc. Natuurlijk moeten we aan het klimaat denken, helemaal mee eens! Maar is die belerende vinger wel nodig? Sinds mijn vast contract bij de energieleverancier is afgelopen is gas en elektriciteit immers sowieso letterlijk onbetaalbaar geworden.

De verwarming straks in de winter op 19 graden zetten? Veel te hoog, want veel te duur. Nu al kan 1 op de 3 Nederlanders niet meer rondkomen. Vooral ook vanwege die energierekening. Waarom hoor ik de politici niet daarover? Je kunt er op wachten dat Rob Jetten straks gaat roeptoeteren dat wij Nederlanders zo goed naar de adviezen van de overheid hebben geluisterd. En ook dan zal er wellicht voorbijgegaan worden aan het simpele gegeven dat dit zeker niet alleen met onze klimaatbewustheid te maken heeft, maar ook met iets waar het helaas steeds maar weer om draait: Geld.

‘We moeten beseffen dat we met zijn allen een stukje armer worden’, zei Sigrid Kaag. Met z’n ALLEN? Mag ik achter dat woordje een vraagteken zetten? Ben ik nou zo dom of… Ik snap eigenlijk best veel niet als het om Geld gaat. De benzineprijzen schieten omhoog terwijl Shell meer miljarden winst maakt dan ooit. Heineken verhoogt de bierprijs terwijl ze meer winst hebben gemaakt dan in de periode voor Corona, toen er ook nog geen oorlog was in Oekraïne.

Dat even terzijde. Want eigenlijk ben ik dit stukje begonnen vanwege die vreemde futuristische droom die ik afgelopen nacht had in relatie tot dat verzoek om vanwege het klimaat de airco uit te laten…

…Het was hartje winter. De verwarming was uit. Ik zat op de bank me een dikke trui en twee dekens rillend naar het wereldkampioenschap voetballen in Qatar te kijken, waar het plus 45 graden was. Verschroeiend heet? Spelers die letterlijk omvielen? De ene flauwte na de andere bij de toeschouwers? Nee hoor, het zag er allemaal heel aangenaam uit. Logisch want het hele stadion was volgebouwd met airconditioning. Rondom. Voor de goede orde: We hebben het hier over een Open Lucht Stadion. Hoezo klimaat? Ach ja, ook dat zal wel weer iets met geld en politiek te maken hebben.

De contrasten op deze wereld zijn groot en natuurlijk moeten we eerst onze eigen stoep schoonvegen. Beste Rob Jetten en ‘soortgenoten’, ja, ik ben klimaatbewust en ja ik wil die verwarming straks nog lager zetten en nog korter en nog minder douchen. Omdat het uit mezelf komt en niet omdat het onbetaalbaar is geworden. Dus stop met die belerende vinger en geef de goedwillende burger ook iets terug.

Accijnsverlaging (want daar lopen jullie nog steeds op binnen), blijvende btw-verlaging. En doe bij voorbeeld ook iets aan die salderingsregeling die jullie willen gaan afbouwen, waardoor de mensen -tenminste diegenen die dat nog net konden betalen- die zonnepanelen hebben aangeschaft (want dat moesten we toch allemaal doen?) worden ‘gestraft’.

Ik woon in een 100 jaar oud huis (zonder spouwmuren) en wil doen wat ik kan om het energievriendelijker te maken. Subsidieregelingen daarvoor zijn er niet of nauwelijks. Prima als Nederland op klimaatgebied het braafste jongetje van de klas wil zijn, maar geef dat jongetje in ruil daarvoor niet alleen een schouderklopje, maar soms ook een snoepje. Alleen stimuleren met loze kreten heeft nog nooit echt geholpen.

PS: Zojuist in het AD: Waar een Nederlander 23,2 eurocent per kilowattuur gas betaalt is een Duitser slechts 14,2 cent kwijt en een Belg 12,2 eurocent. Het verschil zit vooral in de overheidsheffingen: ruim 37 procent van de rekening gaat in Nederland op aan energiebelasting en btw. In geen enkel land is dat aandeel zo groot.