Brigitte - Guido Bindels

Brigitte

Een oproep om vooral normaal te doen

Haar pasfoto wordt afgekeurd omdat ze er op lacht. Haar bankrekening wordt geblokkeerd omdat ze na achttien jaar nog steeds niet zelf een handtekening kan zetten. En het arbeidsbureau blijft er op hameren dat ze toch echt een baan moet gaan zoeken.

Brigitte kan niet lopen, staan, recht zitten of praten. Ze kan niet zelf eten of drinken en heeft 24/7 zorg nodig. Ze is zo geboren, maar toch moet ze elke keer weer bewijzen dat ze is zoals ze is: een vrolijke meid, met schitterende ogen en een aanstekelijke lach.

Vader en auteur Guido Bindels legt in dit actuele boek op een emotionele, maar tegelijkertijd soms ook humoristische wijze bloot waaraan het ontbreekt in de samenleving. De menselijke maat en een beetje begrip voor elkaar.

Brigitte is geen aanklacht, maar vooral een oproep om normaal te doen.

“Alle gedoe rond de zorg veroorzaakt veel onrust en angst. Maar we worden geboren met liefde. Angst is daarentegen iets dat we gaandeweg aanleren. Brigitte is altijd louter een en al liefde gebleven. Dat straalt ze uit en geeft ze aan iedereen die het maar hebben wil. Ze laat ons zien hoe de mens in zijn puurste vorm is.”.

Recensies

“Ik vind dat het verhaal van Brigitte ook gehoord mag worden. Zij kan niet voor zichzelf opkomen en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Vaak zitten mensen zoals zij in een zorginstelling en worden niet ‘gezien’.”

Algemeen Dagblad – 2016

“Wat ik nooit zal vergeten was de stralende lach die je altijd kreeg als je bij haar bedje kwam. ‘Wat fijn dat je me komt halen’, leek ze aan te geven.”

Column Leonore – 2016

“”Met eindeloos geduld gaven we haar theelepeltjes uitgebalanceerde voeding. Elke dag urenlang.”

Mijn Geheim – 2016

“Van het ene op het andere moment leek het wel alsof Brigitte niet meer van ons was. Ze was van de kantonrechter, van de Nederlandse staat, van het zorgkantoor – na 18 jaar intensieve zorg moesten we ons ineens overal verantwoorden.”

NSGK / het Gehandicapte Kind – 2015

“Ik dacht in mijn naïviteit altijd dat empathie als vanzelfsprekend een onderdeel van de lesstof was bij al die opleidingen.”

Wijhezicht Magazine – 2015

“Ik dacht eerst: wie zit er nou op een boek over de zorg te wachten?”

Algemeen Dagblad – 2015

“Voor ouders van een gehandicapt kind is dit boek een ‘feest’ van herkenning.”

BOSK Magazine – 2015

“Er was eens een tijd dat ik de postbode bijna aanvloog als hij zijn dagelijkse stapel papieren over nieuwe maatregelen en bezuinigingen bracht.”

Algemeen Dagblad – 2015

“Ik wil een oproep doen om flexibeler om te gaan met regelgeving. Maar vooral wil ik empathie voor de omgeving van mensen als Brigitte: ouders en verzorgers.”

Lotje & Co – 2015

“Boek over de zorg toont waaraan het ontbreekt: de menselijke maat.”

Stem van Dordrecht – 2015

“Ik heb zelf niets met paarden, maar ik zie dat Brigitte echt geniet. Ze zit er zo trots op en kan dan echt ontspannen.”

Algemeen Dagblad – 2015

“Later zal blijken hoe eenzaam onze strijd om ons kind is. De overheid houdt geen rekening met het bestaan van mensen als Brigitte.”

Stichting ZIE – 2015

“Wat een respect om zo je leven in het teken van je dochter te zetten.”

Voorburgs Dagblad – 2015