Onderweg - Guido Bindels

Onderweg

Verhalen van een reizende sportjournalist

Ruim een kwart eeuw lang op kosten van de baas de wereld rondgereisd dat klinkt leuk, maar (sport)journalist Guido Bindels zag het vooral als werk. Altijd druk, voortdurend onderweg. Nooit tijd om even stil te staan, want altijd wachtte er wel weer een volgende klus.

In dit boek kijkt Bindels eindelijk terug op die hectische jaren en neemt hij de lezer mee op zijn avonturen. Verhalen over beroemdheden. Over een groot kampioen die uit de kleren gaat. Over een botsing van culturen in Japan. Maar ook over intimidatie in de oude Sovjet-Unie. Een brute overval in het Colombiaanse Andesgebergte. Een krom gebogen lepeltje met handtekening van Uri Geller. Snoepreisjes. Een bekentenis.
En een ode aan zijn beste vriend Johan.

Recensies

Hendrik Meijnders - Wie Onderweg leest zonder informatie vooraf zou kunnen denken in een roman te zijn beland

Door Hendrik Meijnders
8 augustus 2012

Kijken in de loop van een pistool ”Doorrijden, gebiedt Vincent. De chauffeur luistert niet en op een gedeelte waar de weg iets breder is, komt het busje naast ons rijden. Opeens kijken we in de loop van een geweer en een pistool. De mannen die het vasthouden knikken naar onze chauffeur en die knikt terug. ”Ik weet niet waar onze reflexen vandaan komen, maar ze zijn er opeens en snel. Johan drukt met zijn linkervoet het gaspedaal in, Vincent, die achter de chauffeur zit, slaat zijn grote handen om zijn keel en knijpt hard. ‘Rijden,’ schreeuw ik, ‘doorrijden! Niet stoppen, want dan ga jij er ook aan.’ Hier heeft de chauffeur, jong en onervaren als hij is, niet op gerekend. Er zitten meteen geen drie, maar vier doodsbange mensen in de auto. ”Wie Onderweg leest zonder informatie vooraf zou kunnen denken in een roman te zijn beland. De werkelijkheid is dat voormalig sportjournalist Guido Bindels zijn koffer vol reisverhalen van zolder heeft gehaald om daar rijkelijk uit voor te dragen. En dat is grensoverschrijdend (de krantenjournalist zag de hele wereld), soms spannend (die bijna-beroving op een bergweg in Colombia liep uiteindelijk goed af) en slechts nu en dan irritant (sportjournalisten zeuren nu eenmaal altijd en overal). En wie perse iets wil zoeken, kan vinden dat de vertelde anekdotes gedateerd zijn.

Constante werkdruk
Dat heeft ermee te maken dat de auteur, het wereldje maar vooral de constante werkdruk zat, al even weg is ‘van langs de velden’ om zich na dertig jaar dagelijkse deadlines op het schrijven van boeken toe te leggen (tip: de biografie Teun van Vliet). Dan gaat het over mee te zeulen koffers vol papieren archief (!) tijdens drie weken Tour de France in het pré-computertijdperk, gevolgd met het doorbellen van de verhalen die aan de andere kant van de lijn dan weer op een cassettebandje werden opgenomen alvorens uitgetikt. Het is een fijn stukje geschiedschrijving van de sportjournalistiek in de laatste decennia. Praktijkvoorbeelden doen het echter altijd het best, zeker in combinatie met Bindels veelal doordachte, rap lezende schrijfstijl, zodat ook in 2012 verhalen over skischansspringers er toe doen. Al is dat in het geval van de in een seksclub strippende, aan lager wal geraakte Finse legende Matti Nykänen bijna vanzelfsprekend.

Knalrode Ducati
Leukste non-weetje: twee uur voor zijn gouden race in Salt Lake City kocht Gerard van Velde online een knalrode Ducati 748R. Mooiste journalistieke les: je hoeft niet altijd verstand van zaken te hebben om ergens over te schrijven. Zo stond de (toen nog onervaren) auteur in Maastricht ooit tegenover Sparta- aanvoerder Louis van Gaal, die middenin het vraaggesprek wegliep omdat hij vond dat de journalist maar domme vragen bleef stellen.
Cijfer: 8

“We hebben kei- en keihard gewerkt, maar ook veel gelachen. Anders houd je het niet vol.”

Algemeen Dagblad – 2012

“Schitterende verhalen over de gruwelijke Spelen van Atlanta, de Tour en diverse schaatsevenementen.”

GPD Kranten – 2012

“Soms maak je ook als sportjournalist rare, opwindende, leuke of juist beangstigende dingen mee. Vooral als je je buiten de geëffende paden begeeft.”

De Stem van Dordt – 2012

“Tour de France is verreweg het zwaarste sportevenement om te volgen.”

Limburgs Dagblad – 2012

“Johan was Bindels’ vaste wielermaatje, hoe tegengesteld van karakters ze ook waren: een lange, stille, serieuze Groninger en een overgevoelige Limburger.”

Trouw – 2012