Tourglorie - Guido Bindels

Tourglorie

“Verrek, hij leeft nog”

Verhalen over de pioniers in lange broeken en wollen truien die in 1903 aan de eerste Tour de France begonnen. Voor het eerst bergen in de Tour. De val van Wim van Est.De kampioen van het volk (Gerrie Knetemann). De dood van Tom Simpson. Het mysterie van de Slag bij Nîmes. De man zonder vrienden (Djamolidine Abdoesjaparov).

Een filosoof rijdt met yin en yang door Frankrijk (Urs Zimmermann). De militair die door de moerassen van Angola en Mozambique zwerft (Joaquim Agostinho). De achterkant van de roem (Marco Pantani).

Maar ook bijvoorbeeld: het einde van Eddy Merckx, Oranjes beste Tour ooit, Fausto Coppi, Gino Bartali, Federico Bahamontes, Charly Gaul, Rini Wagtmans, Ferdi Kübler, Jan Janssen, Felici Gimondi en de komst van de Colombianen. Kortom, een veelheid aan verhalen over renners en bijzondere gebeurtenissen in de Tour de France

Wielertaal.nl - Verhalen over pioniers in lange broeken en wolle truien

www.wielertaal.nl
8 juli 2010
Verhalen over de pioniers in lange broeken en wollen truien die in 1903 aan de eerste Tour de France begonnen. Voor het eerst bergen in de Tour. De val van Wim van Est. De kampioen van het volk (Gerrie Knetemann). De dood van Tom Simpson. Het mysterie van de Slag bij Nîmes. De man zonder vrienden (Djamolidine Abdoesjaparov).

Een filosoof rijdt met yin en yang door Frankrijk (Urs Zimmermann). De militair die door de moerassen van Angola en Mozambique zwerft (Joaquim Agostinho). De achterkant van de roem (Marco Pantani).

Maar ook bijvoorbeeld: het einde van Eddy Merckx, Oranjes beste Tour ooit, Fausto Coppi, Gino Bartali, Federico Bahamontes, Charly Gaul, Rini Wagtmans, Ferdi Kübler, Jan Janssen, Felici Gimondi en de komst van de Colombianen. Kortom, een veelheid aan verhalen over renners en bijzondere gebeurtenissen in de Tour de France.

En wat vond ik ervan (ook wel recensie genoemd) Guido Bindels heeft een prettige, verhalende schrijfstijl waardoor het boek voor iedereen toegankelijk is. Het is geen opsomming van feiten over een renner, maar het is in een goed verhaal weggeschreven. Daarnaast weet de schrijver de renner als persoon goed neer te zetten. Je krijgt gelijk een gevoel bij de mens achter de renner. Ook leuk zijn de diverse bijnamen die voorbij komen van de renners.

De kanibaal voor Eddy Merckx is voor iedereen wel bekend, maar bijnamen zoals “het geraamte” of “de adelaar” zijn niet gelijk bijnamen waar ik een renner bij kan plaatsen (maar dat kan natuurlijk ook aan mijn wielerkennis liggen.

Klein minpuntje is het aantal “oude” renners wat wordt besproken. Er hadden voor mij best wel wat renners de revue mogen passeren die in een wat recenter verleden zich bezig hielden met de wielersport.

Conclusie: Dit is een prima boek om mee te nemen op vakantie. Bij een lekker glas wijn nog even weg dromen over de Tourglorie van weleer.
Aanschaffen dus!