We moesten binnen blijven, ramen en deuren dicht, ventilatiesystemen uitschakelen. Het vee moest van het land. Trein- en scheepverkeer werd stilgelegd, de snelweg afgesloten. De grootse chemische brand ooit in dit land, de hoogste alarmfase ooit.

Bij elke ontploffing gingen de zwaarste kankerverwekkende stoffen de lucht in, vele honderden verschillende producten, het ene spul nog giftiger dan het andere. Maar… ‘Er is geen gevaar voor de volksgezondheid’.

Het is nu een dag later. Op grote schaal worden roetdeeltjes gevonden in de hele regio hier. Onze burgemeester Brok van Dordrecht zegt letterlijk: ‘Consumeer geen groenten uit eigen tuin, laat kinderen niet op speeltoestellen spelen en laat huisdieren niet vrij rondlopen’! Mensen klagen over een droge mond, jeukende ogen en benauwdheid. Maar… ‘Er is geen gevaar voor de volksgezondheid’.

De lucht stinkt, je kunt het zelfs proeven. De rioolgemalen zijn stilgelegd en ook de sloten in de buurt zijn afgedamd. De waterbekkens in Dordrecht worden tijdelijk niet gebruikt. Het waterschap vangt het zwaar vervuilde bluswater voorlopig in een noodbuffer op. Maar:.. ‘Er is geen gevaar voor de volksgezondheid’.

‘Natuurlijk zit die rook boordevol giftige stoffen’, zegt een hoogleraar crisisbeheersing in het AD. ‘Nee hoor’, houdt de overheid vol. Vandaag staan de kranten er vol van, maar morgen gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. En zal er verbazing zijn over Eros Ramazzotti, die Marica Pelligrinelli aan de haak heeft geslagen, de nieuwe Sophia Loren van Italië, die, zo lees ik zojuist op internet, een kwart eeuw jonger is dan een van mijn muziekhelden. Is dat nu wel of niet goed voor zijn gezondheid?

Het zou wel eens jaren kunnen duren voordat er bekend wordt wat daadwerkelijk de gevolgen van de grootste chemische brand ooit voor de volksgezondheid in deze regio zijn. Of ben ik nu een zwartkijker? Of gewoon blond? Want… ‘Er is geen gevaar voor de volksgezondheid’. Toch meneer de burgemeester?

Ik kijk nog maar eens naar dat hilarische superopgewekte promotiefilmpje van Chemie-Pack: Wat een vrolijk bedrijf en wat een vrolijke presentatrice. Met de kennis van straks… Hoezo veilig? Giftig joh!