Voorzitter:
Mannen en euh, dame, goedemiddag. Ik heb jullie op deze vrije dag toch maar weer opgeroepen om eventjes bij te praten over de ramp. Neem wat koffie en zoals jullie zien is er ook cake.
Kees, bedank je vrouw straks en zeg haar dat het ons goed heeft gesmaakt. Er schijnt nu toch wel enige onrust te ontstaan onder de locale bevolking. Zeker nadat vanochtend in de krant stond dat tientallen hulpverleners kampen met acute gezondheidsproblemen. Hoe is het daarmee Hans?

Hans:
Wat irritaties aan mond, keel en luchtwegen, nog niet echt alarmerend. We hebben iedereeneen brief geschreven. Er heerst ook een stevige griep momenteel, we moeten eerst maar eens onderzoeken hoeveel van die klachten daadwerkelijk rechtstreeks te maken hebben met de brand.

Voorzitter:
Zoveel mogelijk blijven bagatelliseren zou ik zeggen en Hans, stuur wat mensen langs bij die zieken, zorg dat ze op hun gemak worden gesteld, vertel ze dat het slechts klachten van tijdelijke aard zijn. Ook hier moeten we ten koste van alles voorkomen dat er paniek ontstaat. Ja Piet, wat is je vraag?

Piet:
Moet de burgemeester nu eindelijk niet eens zeggen dat de mensen hun hond weer ongelijnd mogen uitlaten en dat de kinderen weer op de speelplaatsen mogen spelen? Hij heeft donderdag gezegd dat de inwoners dat niet moesten doen, maar is die waarschuwing nu al ingetrokken? Volgens mij niet.

Voorzitter:
Dat is niet nodig. Want stel dat het mis gaat, dan krijgt hij dat achteraf verweten. Laat de mensen maar zelf hun keuze maken. Ze zijn gewaarschuwd. John?

John:
Er komen al claims binnen van groentetelers die geld willen zien omdat hun land vol gif zit.

Voorzitter:
Niet op reageren, hou ze aan het lijntje, dat is voor latere zorg. De massa is belangrijker nu dan het individu en die massa moet gerustgesteld worden. Zelfs al gaan er straks een paar dood aan de gevolgen van deze ellende, we moeten ten koste van alles paniek blijven voorkomen.

John:
Maar met alle respect, dat is toch niet vol te houden? De mensen zijn tegenwoordig mondiger dan vroeger en door internet gaat de tam-tam een stuk sneller. Dat zie je ook aan dat belachelijke filmpje dat we zo snel van de site van Chemie-Pack hebben gehaald. Hun site was nog niet gesloten of het stond al op Youtube. En als je naar allerlei discussies op dat internet kijkt, daar worden we niet echt vrolijk van.

Voorzitter:
Tja, vroeger was het gemakkelijker, maar dat maakt onze uitdaging nu alleen maar groter en dus interessanter. Nieuws verspreidt zich snel, dat zie je maar weer aan The Voice of Holland.

Piet:
Wat is daarmee dan?

Voorzitter:
Vanavond is de uitslag, maar het is gisterenavond al opgenomen en op internet kun je nu al zien wie er uit gaan.

Jan:
O ja? Wie dan?

Voorzitter:
Nigel, Bart, Lenny en Meike geloof ik.

Els:
Lenny? Jammer zeg, hij was mijn favoriet!

Voorzitter:
Ik was meer voor Meike.

Hans:
Volgens mij lekte het uit via twitter en niet via internet.

Voorzitter:
Doet er niet toe, terug naar de orde van de dag. Hoe zit het met de watersnood in Limburg Leo?

Leo:
Die schijnt mee te vallen.

Voorzitter:
Jammer, want een nieuwe ramp elders was ons hier nu wel van pas gekomen, had de aandacht van de media afgeleid. Die blijven trouwens maar zeuren om het vrijgeven van de lijst met stoffen die in de lucht zaten. Alsof ze daar veel wijzer van zouden worden. Wij begrijpen zelf nog helemaal niets van al die moeilijke namen. En het zijn er zoveel dat je dan toch niet meer weet wat die vreemde cocktail aan producten zou kunnen veroorzaken. Laten we ons nog maar even voor de domme houden, want in feite zijn we dat natuurlijk ook.

Jan:
Nou, er zijn wel al genoeg petrochemische specialisten die zich er over hebben uitgesproken. Die beginnen trouwens ook steeds meer te zeuren over de roet die overal zo snel is neergevallen.

Voorzitter:
Dat is dan voor hun eigen rekening. Wij zijn geen professoren en blijven bij ons woensdag al ingenomen standpunt: Blussen en sussen!

Jan:
De mensen beginnen ook weer over DuPont. Die staat zelfs in een woonwijk, als daar eens iets gebeurt.

Voorzitter:
Onzin om daar nu over te beginnen. Je hebt altijd van die zwartkijkers. Als DuPont de lucht in gaat, kan helemaal niemand in Dordrecht het meer navertellen, wij ook niet, dus negeren. Frank?

Frank:
Wat gaan we trouwens doen met al die troep in de sloten, met dat benzeen, naftaleen en tolueen of hoe dat spul ook allemaal heet. Het water kan niet meer gezuiverd worden in normale rioolwaterzuiveringsinstallaties. We brengen het nu naar opslagtanks, maar de hoeveelheid waarover we het hebben is gewoonweg niet meer hanteerbaar.

Voorzitter:
Iemand een idee?

Els:
Ik heb het daar intern bij ons al over gehad. Dumpen in de Westerschelde lijkt ons de beste oplossing. Dan wordt het meteen verdund.

Voorzitter:
Hoe zit het daar met de visvangst?

Els:
Weet ik niet precies, maar ik heb me laten vertellen dat die daar in elk geval minder is dan in de Oosterschelde.

Voorzitter:
Akkoord. Goed plan!

Els:
Dan gaan we dat verder uitwerken.

Voorzitter:
Nog iemand iets voor de rondvraag?

Leo:
Mogen we deze vrije dag compenseren?

Voorzitter:
Uiteraard. Goed mannen en, euh, dame, hier wil ik het voor dit moment even bij laten. Denk erom: we hebben een belangrijke taak. De rust van velen is belangrijker dan de gezondheid van enkelen. Kees, laat het niet meer gebeuren dat Waterschap lekt. Hun eerlijkheid is onder normale omstandigheden misschien te prijzen, maar dit zijn geen normale omstandigheden meer, dus dat kunnen we echt niet hebben. Monden op elkaar allemaal! Wel thuis. Laat jullie kinderen nog maar even binnen spelen. Voor de zekerheid. En sla genoeg blikgroenten in. Ook voor de zekerheid, want wij weten eigenlijk nog maar weinig. Ik wens jullie een heel fijn weekend verder. En neem voordat jullie gaan nog een stukje van die heerlijke cake.