Ik heb ooit meegedaan aan de ‘Nationale IQ Test’ en, al zeg ik het zelf, daar kwam ik toch als buitengewoon slim uit tevoorschijn. Maar toch lijkt het alsof ik steeds minder dingen begrijp en dat heeft, zo hoop ik althans, toch niets met leeftijd te maken.

Miljarden naar Griekenland, je raakt er aan gewend. Miljarden naar Spanje, toe maar. Italië, het kan echt niet anders, zo wordt er gezegd. Maar nu ook honderd miljard voor de Spaanse banken?

Terwijl ik vannacht rustig lag te slapen is er besloten dat we via het Europese noodfonds nu niet alleen landen gaan helpen, maar ook noodlijdende banken direct van kapitaal gaan voorzien! Maar zijn die banken niet juist de veroorzakers van al die ellende? Gaan we al die graaiers nu ook nog belonen in plaats van veroordelen?

Er worden dus nog meer belasting-miljarden in die bodemloze put gegooid. En ondertussen wordt de gezondheidszorg in Nederland alsmaar duurder. Emile Roemer liet vandaag weten dat zijn SP een verhoging van het eigen risico (waarvan vooral de chronisch zieken en gehandicapten de dupe worden) bij eventuele formatiebesprekingen niet zal accepteren. Ook zal hij er, bij voldoende stemmen, voor zorgen dat de marktwerking in de zorg wordt teruggedraaid.

Verkiezingsbeloftes, ik ken ze, ik heb ze al vaker gehoord, al jarenlang, elke keer weer. Maar als het zover is worden ze telkens net zo gemakkelijk verbroken. Raar eigenlijk dat ik dan mijn in goed vertrouwen gegeven stem niet terug kan vragen. Wegens misbruik.

In mijn hoofd zit ondertussen een Gordiaanse knoop. Ik snap er echt niets meer van. Is er iemand die hem kan ontwarren?