Ook socialisten kunnen graaiers zijn! Co Verdaas is daar helaas een treffend voorbeeld van. De PvdA’er trad vandaag af als staatssecretaris van Economische Zaken omdat hij het in zijn tijd als Gedeputeerde in Gelderland niet al te nauw nam met de regels omtrent declaraties.

In normaal Nederlands: Co Verdaas pleegde gewoon ordinaire fraude! Zelf zei hij vandaag dat hij zich de afgelopen weken ‘nog eens grondig verdiept’ had in de zaak en dat hij tot de conclusie was gekomen dat zijn integriteit niet ‘boven elke twijfel verheven’ was.

Aangezien hij zijn partij en het kabinet niet verder met de zaak wilde belasten zat er voor hem niets anders op dan zijn handdoek in de ring te gooien. Met pijn in het hart, dat natuurlijk weer wel. En o ja, hij zei ook nog dat hij ‘juridisch advies had ingewonnen en op basis daarvan had besloten het ter discussie staande bedrag terug te betalen.’

Tjonge, tjonge… waarom niet gewoon, in opnieuw normaal Nederlands, zeggen: ‘Ik ben tegen de lamp gelopen, ik heb de zaak geflest, ik heb jarenlang met een dienstauto ritten gedeclareerd die ik niet heb gemaakt, ik heb jarenlang de boel belazerd. Ik dacht er mee weg te komen, maar helaas, het is me niet gelukt’.

Niets nieuws onder de zon, zullen sommigen denken, het is weer business as usual in de Nederlandse politiek, die over de ruggen van de zwakkeren, de zieken en de ‘onweerbaren’ regeert.

Dit nieuws van vandaag is morgen, of misschien wel pas overmorgen, helaas weer oud nieuws en vergeten. We gaan weer allemaal over tot de orde van de dag. Maar dan wil ik toch nog even graag het volgende onder de aandacht brengen….

Deze zelfde Co Verdaas, die precies 1 hele maand en 1 hele dag staatssecretaris is geweest, krijgt de komende zes maanden nog wel 80 procent van het salaris van een staatssecretaris en heeft bovendien recht op ruim drie jaar (!) lang ‘wachtgeld’, een bedrag waar menige zieke of werkeloze medelander bij wijze van spreke een moord voor zou plegen.

Verdaas is betrapt op ‘corruptie’ maar kan toch twee wachtgeldregelingen incasseren. Voor zijn ‘werk’ dus als staatssecretaris en voor zijn functie als gedeputeerde in Gelderland. Samen overbruggen ze een periode van precies drie jaar en een maand!

Hoe leg je zoiets uit aan die bijstandsmoeder, die voor haar zieke kind probeert te zorgen, maar de touwtjes al lang niet meer aan elkaar kan knopen? Moeten we tegen onze kinderen en kleinkinderen zeggen dat ‘misdaad’ loont?

Ik kan hier alleen maar 1 ding op zeggen: ‘Beste Co Verdaas, wees een vent en accepteer je verlies! Zie af van die drie jaar en 1 maand wachtgeld of geef dat aan een goed doel! Lik je wonden en biedt excuses aan! Of blijf, socialist of niet, voor altijd een ordinaire graaier!