Nog even en hij is voorbij, die verdomde week van 1 april. Gelukkig maar. Pfff… dat was even opletten, wat is echt en wat is een grap?

Een tijdje geleden schreef ik een blog over de bezuinigingen in de gezondheidszorg. ‘Straks alle gehandicapten droppen in een groot bos met een hek eromheen?’, vroeg ik mij af. En: ‘Stokslagen voor de ouders die een gehandicapt kind hebben durven krijgen? Omdat ze voor te veel problemen zorgen. Omdat ze voor te veel kosten zorgen. In tijden dat juist landen als bij voorbeeld Griekenland ons geld zo hard nodig hebben?’

Ik schreef onze politieke partijen daarna hierover aan en vroeg ze op de man af: ‘Als dat ‘discrimineren’ van de gehandicapten en hun ouders/verzorgers uiteindelijk de bedoeling is, zeg het dan meteen meneer Rutte, Samson, Pechtold, Roemer, Buma of hoe jullie ook allemaal mogen heten.’ Mijn helaas harde conclusie: ‘Blijkbaar zijn jullie met jullie enorme ego’s de schaamte al lang voorbij!’

Ik staafde die aanklacht met dingen die ik als vader van een zwaar gehandicapte dochter tegenwoordig mee maak. Ik gaf voorbeelden die echt niet kunnen, maar wel gebeuren, soms zelfs met de dood tot gevolg. Ik schreef een brief naar de Koningin die, in tegenstelling tot de politici, wel reageerde. En ik begon een petitie, die maar moeizaam op gang kwam.

Maar inmiddels is het 1 april geweest en, dat is geen grap, is er daadwerkelijk een begin gemaakt met allerlei bezuinigingen in die gezondheidszorg, die groteske gevolgen zullen hebben en steeds meer mensen zullen raken. Vanaf de politieke streefdatum 1 april zullen meer en meer mensen in de gaten krijgen, ook daadwerkelijk voelen, wat er werkelijk aan de hand is in ons (a)sociaal Nederland.

Maandenlang kreeg ik nauwelijks reacties op mijn petitie. Sinds deze week, sinds 1 april dus, opeens wel. En ondertussen lees is sinds die ‘grappendag’ weer nieuwe dingen die echt geen grappen zijn, maar door de massa nog niet als ‘serieus’ worden opgepikt.

‘De beloning van de ING-top ligt significant beneden het marktgemiddelde’. Dit zegt de Raad van Commissarissen (doorgaans dik betaalde erebaantjes van bekende Nederlanders) van ING, nota bene mijn bank. Het is, zo staat er geschreven, ‘zelfs een onhoudbare situatie geworden, omdat bekwame bankbestuurders zich niet met zo’n laag salaris laten afschepen’.

Hoe laag is dat salaris dan van de bank die overeind wordt gehouden door onze peperdure belastingbetalers? Bestuursvoorzitter Jan Hommen verdient 1,35 miljoen euro! En fooitje natuurlijk, inderdaad een onhoudbare situatie. Want: Zelfs topman Piet Moerland van de toch veel kleinere Rabobank verdient meer dan de arme Jan, en wel 1,6 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van de bank verdient de helft van de topmannen bij grote Europese bedrijven meer dan vier miljoen euro per jaar. Overige bestuurders krijgen in de helft van de gevallen meer dan 1,8 miljoen euro. Arme Jan, arme Piet, arme Hollandse bankbestuurders.

De enige bank die ik tegenwoordig vertrouw is mijn eigen vensterbank, maar dit terzijde.

Ondertussen lees ik in de week van die grappige 1 april ook nog wat anders. De schoonzoon van de Cypriotische president Nicos Anastasiades zou met zijn bedrijf A Loutsios & Sons Ltd een bedrag van 21 miljoen euro hebben weggesluisd van de noodlijdende Laiki Bank naar een gezonde Engelse bank. Dat zou een week voordat het reddingsplan voor Cyprus werd aangenomen zijn gebeurd.

Een Cypriotisch televisiestation publiceerde een lijst met namen van meer dan honderd spaarders die onder het reddingsplan uit probeerden te komen door hun spaartegoeden van de risicobanken te halen.

Voorkennis heet zoiets, toch? Het gaat hier dus over banken waar vooral corrupte Russen hun zwarte geld hebben gestald en weer op tijd hebben weggehaald. Natuurlijk moet Europa, met het altijd zo brave Nederland voorop, die Russen en die schoonzoon van de president steunen, want je zal maar je tegoeden van 100 miljoen terug zien lopen naar 80 miljoen, dat is zowaar geen grap.

En vandaag, terwijl de week van 1 april zijn einde nadert, lees ik op de valreep ook in de krant: ‘Tienduizenden superrijken met rekeningen in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden ontduiken voor biljoenen dollars de belasting’.

Dit blijkt uit onthullingen van een internationale groep van onderzoeksjournalisten. Dat International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft 2 miljoen e-mails en andere documenten weten te achterhalen, voornamelijk van de Maagdeneilanden, waaruit dit blijkt.

In samenwerking met de Britse krant The Guardian en andere media publiceren ze binnenkort de resultaten van hun onderzoek. In totaal zijn volgens de documenten meer dan 120.000 zogenoemde ‘offshore’ bedrijven en trusts betrokken bij de duistere zaken van tal van politici, oplichters en megarijken over de hele wereld.

Groepsverkrachting op de Maagdeneilanden dus!

Helaas is niets van dit alles een grap en we hebben het inderdaad over de week van 1 april 2013 en niet over die van 1939.

Waarom blijven we dan toch lijdzaam toezien? Waarom staan wij toe dat, terwijl dit alles aan de hand is, juist de gezondheidszorg in Nederland moet boeten voor al deze corruptie? Omdat er geen geld meer zou zijn voor de zorg?

Dat dank je de koekoek dat daar geen geld meer voor is. Als je alleen maar leest wat er in de week van 1 april allemaal aan ‘nieuws’ is, nieuws wat wij doorgaans met ergernis lezen, maar waar we niet van in het geweer schieten….Want ach, de week van 1 april gaat ook weer voorbij en misschien worden we straks wel wakker en blijkt alles maar een grap te zijn.

Niet dus, want het gaat ook volgende week gewoon weer humorloos en corrupt-vol verder.

Vandaar mijn verzoek: Doe iets kleins en toch massaals. Laat je een beetje horen en teken in elk geval alvast de petitie op… http://www.petities24.com/stop_de_bezuinigingen_in_de_gezondheidszorg