De blikken van Kysia Hekster versus de woorden van Henk Krol

Je hebt mensen die zijn ridderlijk in hun verlies, maar er zijn er helaas meer die keer op keer op dat verlies reageren met opmerkingen vol afrekening en venijn. Henk Krol lijkt de laatste dagen niet van de televisie af te slaan. En telkens weer speelt hij de rol van een even vertwijfeld als verontwaardigd slachtoffer.

Krol heeft op geen enkele manier in de gaten dat de achterkant van zijn roem bij elk publiekelijk optreden meer en meer een mijnenveld aan het worden is. Hij is een gevaar voor zichzelf. Maar ja, het kanaal gelooft nu eenmaal graag dat rivieren alleen maar bestaan om hem van water te voorzien. Dat heeft dus alles te maken met ego. En je kunt je daarbij afvragen of dat kanaal dus eigenlijk zelf nog wel in de gaten heeft waar de waarheid ophoudt en de leugen begint.

Vanavond kreeg Krol bij Pauw&Witteman alweer een podium om uit te leggen wat er allemaal is misgegaan. En opnieuw lag het niet aan hem. Sterker nog: de gevallen politicus beweerde dat al die ex-medewerkers, die een dag eerder in Nieuwsuur hun verhaal hadden gedaan, echte leugenaars waren. Iedereen was fout, iedereen loog, hem, Krol zelf, trof geen blaam. Als het even kan trekt Krol werkelijk iedereen mee in zijn eigen vrije val, dat zegt genoeg over zijn persoon. Sterker nog: hij ging vanavond zelfs over tot het daadwerkelijk openlijk beschuldigen van anderen.

Op een gegeven moment wilde ik mij niet langer ergeren en gewoon ‘weg zappen’. Maar dankzij de oplettende regisseur van het programma bleef ik ‘hangen’. Dat had alles te maken met de ‘beeldwisselingen’. Regelmatig zoomde de camera, terwijl Krol fulmineerde en recht probeerde te praten wat krom was, in op de andere gasten. En ik raakte gebiologeerd door Kysia Hekster.

Zelden heb ik zo’n serie repeterende, veelzeggende en vernietigende gelaatsuitdrukkingen achter elkaar gezien als die van Hekster vanavond in Pauw@Witteman. Zonder te spreken vertelde ze meer dan Krol met zijn enorme woordenvloed. Een knap staaltje televisie. Dankzij een regisseur, die feilloos door had wat hij in beeld moest nemen om de kijker te blijven boeien.

Dat inzoomen op Kysia Hekster. Wauw… zo kan doodsaaie ‘goedpraat-televisie’ opeens enorm boeiend worden. De eerste vraag aan Krol was: “Hoe is het nu met je?” Zijn antwoord: “In 1 woord: Klote.” Je kunt je afvragen hoe hij zich na afloop van de uitzending voelde. Waarschijnlijk beter, want hij had zijn zegje kunnen doen. Maar hij zal geen rekening hebben gehouden met een regisseur met vakkennis. Misschien is het daarom handig voor hem om toch even terug te kijken naar ‘uitzending gemist’: zie (http://pauwenwitteman.vara.nl/media/301603)

Het is gewoon waar: Blikken (van Kysia) zijn dodelijker dan (loze) woorden (van Krol).