Help, ik ben in de war…

Vraag me niet waarom ik op die politiewagen stond te schreeuwen en uitdagend scheldend een brandende sigaret naar die agent gooide. Ik kan het me niet herinneren. Wat ik nog wel weet is dat mijn rechterarm zowat uit de kom schoot toen de politie mijn handen ruw op mijn rug trok en ik een gat in mijn hoofd stootte aan het dak van de wagen toen ik onnodig agressief op de achterbank werd geduwd. Discriminatie riep ik toen de deur dicht klapte. Ik overwoog nog even Sylvana Simons, onze hoogleraar op dit gebied, te bellen. Want als ik meer dan 1 (Nederlands) paspoort zou hebben, zou die politie me ongetwijfeld niet zo hardhandig aanpakken.

Eigenlijk was het best een nare droom. ‘Tuig van de richel’ werd ik zelfs genoemd. Door nota bene onze minister-president. Verwarrend, dat was het vooral. Misschien moet ik minder televisie kijken en minder kranten lezen. Het nieuws volgen komt tegenwoordig mijn nachtrust immers niet ten goede.

Help, ik ben dus in de war. Ik zie asociale hanghufters met zonnebrillen op onze nationale zender vragen om een buurthuis. Een dag later blijkt dat ze dat al hadden. Twee zelfs. Met alles erop en eraan. Ze jatten er als de raven, bedreigden mensen die hun tot de orde wilden roepen met vuurwapens. Als ze er niet meer welkom zijn gaan ze gewoon de wijk Poelenburg in Zaandam op stelten zetten. De politie laat het gebeuren, laat zich vernederen en kleineren. Het is al twee jaar aan de gang, maar pas als half Nederland losgaat op twitter spreekt Mark Rutte opeens stoere taal: Tuig van de richel dus. Toe maar, hij durft.
Nu maar hopen dat onze premier straks geen sorry gaat zeggen tegen die zonnebrilsmurfen, want daar schijnt hij goed in te zijn.
Sorry kiezers dat ik mijn verkiezingsbeloften niet ben nagekomen, sorry dat ik heb gelogen. Zouden er soms verkiezingen aankomen?

Help, ik ben dus in de war. Politica -brrr, wat een eng woord in haar verband- Sylvana Simons mag kritiekloos haar ingestudeerde opstelletje komen voordragen bij Pauw. Haar achterbakse zetbaas Tunahan Kuzu weigert opzichtig en met voorbedachten rade de uitgestoken hand van de bezoekende Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij ontpopt zich op steeds meer gebieden als de grootste splijtzwam van ons land. Terwijl zijn partij DENK ondertussen juist ‘verbinden’ predikt.
Is er hier soms iets misgegaan tijdens de inburgeringscursus? Kan iemand die marionet van Erdogan uitleggen waar het woord verbinden voor staat in onze Nederlandse taal? En kan die ondertussen meteen ook aan Huseyin Sayilgan vertellen dat hier al tegen jonge kinderen wordt gezegd dat ze geen stiekeme klikspanen mogen zijn. Ja, die Huseyin die, ook al op onze nationale televisie, mag komen verdedigen waarom hij in Turkije aangifte heeft gedaan tegen Ebru Umar. Twee Nederlanders in Nederland, dus, als je al aangifte wilt doen, zou je verwachten dat je dit in Nederland doet. Logisch toch? Nee hoor. Verwarrend.

Ik moet natuurlijk wel uitkijken wat ik hier zeg. Straks mag ik niet meer op vakantie naar dat mooie Turkije. Dus Hueyin mondje dicht aub. En weet dat ik niet alleen in de war raak van jullie hoor. Ook de mannen en vrouwen met slechts dat ene (Nederlandse) paspoort kunnen er wat van. Over de selectieve spijtoptant Rutte heb ik het al terzijde gehad. Maar ik vrees dat andere oer-Hollanders van hetzelfde laken en pak zijn. Zoals Alexander Pechtold, Jesse Klaver, Sybrand van Haersma Buma, Geert Wilders en Halina Reijn. O, sorry die laatste is geen politica, dat is gewoon een OK vrouw die niet tegen dikke, starende mensen kan.
Zet op de plaats van haar naam maar die van Diederik Samsom, de man die om mee te kunnen regeren misschien wel het meeste water bij de wijn heeft moeten doen, zichzelf en zijn achterban het meest heeft verloochend. Mede dankzij hem weet ik nu niet eens meer wat goed en wat slecht nieuws is. Want, help ik ben dus ook wat dat betreft in de war.

Het eigen risico gaat niet omhoog! Hoera. Jippie. Slingers. Ballonnen. Tijdens de huidige kabinetsperiode is de straf op chronisch ziek zijn jaarlijks fors omhoog gegaan. Gaat-ie nu het weer beter gaat dan eindelijk omlaag? Neuh… hij blijft zo hoog. Waar is dat feestje?

De zorg krijgt er 400 miljoen bij. Hou me vast, ik ga uit mijn dak!
De afgelopen jaren is er een veelvoud van dat bedrag wegbezuinigd wat voor schrijnende ‘ervaringsverhalen’ heeft gezorgd. Je kunt hooguit spreken van een piepklein pleistertje op een grote wonde.

Afschaffen dat eigen risico, veel meer geld terug naar de zorg. Ik hoor het opeens steeds meer politici roepen. Maar bij doorvragen blijkt dit bij toekomstige formatiebesprekingen voor niemand echt een breekpunt te zijn. Geen zin om later sorry te moeten zeggen.
Verkiezingsretoriek?
Ik probeer het te begrijpen, optimistisch te zijn, maar de achterdocht regeert. En dat terwijl het pas september 2016 is.
Ik heb het voor de zekerheid maar eens opgezocht. De verkiezingen zijn pas op 15 maart 2017! Waarom dan nu al al dat wapengekletter?

Help, ik ben dus in de war. Het ligt allemaal aan mezelf. De zomer wil maar geen afscheid nemen, het wordt in de tweede week van september meer dan 30 graden, terwijl de pepernoten al weken in de supermarkt liggen. Maurits Hendriks is nog maar amper terug in de vergetelheid en Quincy Gario moet er nog aan komen. Toch is de verkiezingscampagne al begonnen.

Ik zet mijn smurfenzonnebril op, spring op een politieauto en maak gekke boksgebaren. Raar land, dat Nederland. Verwarrend vooral. Althans voor mij. Maar ik moet dan ook in therapie. In elk geval tot na 15 maart aanstaande.