Schenk de opbrengst van het boek aan een goed doel

Er was al een biografie (Schoon Genoeg, van augustus 2011). En ook over het excessieve dopinggebruik waren al vele onthullende boeken met krankzinnige verhalen geschreven. Hoe melk je een bekend verhaal dan nog verder uit? Door er seks aan toe te voegen! Met jezelf. En, om het helemaal compleet te maken, natuurlijk ook met anderen. Dus kijkt TD, zoals hij zichzelf, niet gespeend van een stevige portie arrogantie, graag noemt, samen met Steven de Jongh naar porno en rukken zij zich af. En samen met Michael Boogerd bestelt hij enkele Oost-Europese hoeren. In gedachten zie ik schrijver Thijs Zonneveld gniffelen. Aandacht gegarandeerd. Kassa!

Meningenfabriek Nederland buitelt inmiddels over elkaar heen. Waarbij je je dus kunt afvragen waar al die mensen waren toen de afgelopen jaren al die harde dopingbekentenissen in woord en geschrift naar buiten kwamen. Het deksel van die beerput stond al zo lang wagenwijd open. Mijn eigen verbijstering zit ‘m daarom bovenal in die seks-scenes. En dan vooral in het feit dat Dekker & Zonneveld daar anderen bij betrekken. Wat is de toegevoegde waarde van het masturberen van Steven de Jongh? Het hoerenbezoek van Michael Boogerd? Komen fatsoen en commercie hier niet met elkaar in conflict?

Nog voordat ik mijn hersenen activeerde met deze vragen sprak, zoals wel vaker voor zijn beurt, mijn gevoel. Ik dacht aan Renee Meijer, de vrouw van Stephen de Jong. Aan Nerena Ruinemans, de ex van Michael Boogerd. Aan hun zoon, die de volgende dag weer gewoon naar school moet. Dat zijn vader een stevige dopingzondaar was heeft hij al vaak genoeg moeten horen. Nu komt daar ook nog eens het woord hoerenloper bij.

“Al komen er nog 100 boeken…”, schreef Renee bij een verliefde foto van haar en haar man vandaag op Facebook. Nerena stuurde een aantal tweets de wereld in. “Michael is een fantastische vader voor mijn zoon en ik prijs mij gelukkig dat we op zo’n vriendschappelijke manier met elkaar om kunnen gaan. Geen enkel sensatieboek zal daar verandering in brengen.”

Een sensatieboek kun je Mijn Gevecht (een titel die overigens al vaker is gebruikt, meestal in verband met vreselijke ziektes) inderdaad noemen. Juist vanwege die toegevoegde platte seks. Waar de dollars rinkelen zwijgen de filosofen is een Russisch gezegde. Als je Thomas Dekker hoort vertellen dat zijn moeder vorige maand het boek las en sindsdien niet meer het huis uit is geweest, kun je je niet aan de indruk onttrekken dat hij ook nog trots is op alle opwinding die hij nu weer heeft veroorzaakt.

In DWDD, waar TD in eerste instantie vooral te maken had met niet alleen een opgewonden Matthijs van Nieuwkerk, maar ook een hevig verontwaardigde Frits Barend en Erben Wennemars, wist hij dit sputterende trio uiteindelijk stil te krijgen met de moraal van zijn verhaal. Hij hoopt, zei Dekker, dat door zijn boek jonge wielrenners in de toekomst gewoon hun eigen keuze kunnen maken, dat ze maar één doel hebben, een hele grote wielrenner worden, en dat ze daarbij worden gesteund door mensen om hen heen, die hun behoeden voor fouten die hij zelf heeft gemaakt.

Dekker kreeg er zelfs een applaus voor van Barend, die in een keer om leek te draaien, maar ik vond dat ongepast, kreeg juist daar een heel wee gevoel bij, moest er zelfs van huiveren. Altijd al een goede prater geweest die Dekker. En bovenal een commercieel denkend mens.

Ik ben pas overtuigd van die bedoelingen als de opbrengst van het boek wordt geschonken aan een instantie (of initiatief) die voorkomt dat de nieuwe generatie in dezelfde valkuilen trapt. Of een ander goed doel.

Auteur Thijs Zonneveld heeft een steengoede en keileuke baan en kan de centen wel missen. En wat Thomas Dekker betreft, om even in zijn eigen stijl te blijven: Hij heeft een relatie met de 50-jarige Nathalie Marciano, de ex van Maurice, die samen met broer Paul aan de wieg stond van het wereldberoemde kledingmerk GUESS. Nathalie schijnt goed te zijn voor vele tientallen miljoenen en als hij niet zijn boek aan het promoten is leeft TD een heus jetsetleven in Beverly Hills. Compleet met flitsend wagenpark (iets waar hij altijd al gevoelig voor was), privéjets en exclusieve feesten met de Happy Few.

Dus Dekker & Zonneveld… benieuwd naar jullie (goede) doel.