Geen nieuws

Soms heb ik Carla Zijlstra aan de telefoon. Een bekende ex-schaatsster, die een mooi boek schreef, maar die me bovenal in de loop der jaren als persoon dierbaar is geworden. We hebben het al een tijdje over de bosbranden in Australië.
Het begon, alweer een hele poos geleden, met: “Het is nog ver van hier” (haar woonplaats Jindabyne). Daarna werd het: “Het komt dichterbij”. En tenslotte: “Het is nu hier”. Vorige week stuurde ze me een foto van een vlammend gele lucht. “High alert”.
Wekenlang keek ik naar het NOS Journaal. Helemaal niets. De meest triviale items om ons druk over te maken kwamen voorbij. Maar die enorme branden daar, die bestonden gewoon niet.
“Elke dag als ik wakker word, kijk ik op de app hoeveel vierkante kilometer bos er weer is verdwenen, hoeveel dieren er weer zijn overleden”, zei Carla alweer even geleden.
“Het is echt huge Guido, enorm huge”.

Angstaanjagende schattingen van ecologen praten over een half miljard inheemse Australische dieren die hun leven hebben verloren. Enorme natuurgebieden zijn vernietigd. Mensen zijn massaal op de vlucht geslagen. Het aantal dodelijke menselijke slachtoffers loopt op.
En wij in Nederland kijken naar de Nederlandse journaals waarin men zich afvraagt of de door brand verwoeste Notre Dame in Parijs, waar meteen zoveel geld voor is ingezameld, nog wel hersteld kan worden.
Een enkele kerk is belangrijker dan een heel land. Is het omdat Parijs dichtbij is en Australië ver weg? Ik weet het niet.
Wat ik wel weet is dat we veel te lang verstoken bleven van belangrijk nieuws, dat er geen massale hulpacties op gang kwamen voor dat prachtige land aan de andere kant van de wereld, dat Europa niet massaal al haar blusvliegtuigen stuurde en dat zowel het NOS Journaal als het RTL Journaal zich een eeuwigheid totaal niet druk maakte over wat daar allemaal gebeurde.

Al die vlammenzeeën werden zo lang zomaar als niet interessant terzijde geschoven. Pas nu sijpelt er het een en ander onze huiskamers binnen. Na al die tijd.
Soms begrijp ik na bijna een leven lang in de journalistiek helemaal niets van die journalistiek.

PS: Carla zojuist: “Vandaag regende het en ik zie zowaar de maan”.